A weboldal cookie-t használ, fogadd el a használatát!
Miért válassz minket? - Bankkártyás fizetés - Fizetés utánvéttel - Magyar termék

Allergia? Mit lehet tenni?

Az allergiás megbetegedések száma Magyarországon mára már megduplázódott az elmúlt 20 év során. Közel három millió ember életének napjait teszi nehezebbé. Szakértők megállapítása szerint évről-évre növekszik a betegek száma.Az allergia tünetei a következők lehetnek: tüsszögés, orrfolyás, könnyező-viszkető piros szemek, irritált légutak, levertség. Komolyabb esetekben az általános tünetek mellé párosul még a zihálás, köhögés és nehézlégzés is.

Az allergiás tüneteket kiváltó okok tavasszal a fák virágporai, nyáron különböző füvek, ősszel pedig a gyomnövények okozzák. Sajnos itt nem ér véget az allergiás szezon. A nem szezonális allergiában szenvedőknek ekkor veszi kezdetét a nehéz időszak. A fűtés megindulásával jelentkeznek az akta-allergiások tünetei (poratka), ami egészen tavaszig tart.

Az allergiát senki sem szereti

Az allergiás gyermekek számára ősszel veszi kezdetét a legkritikusabb periódus. A légúti- és vírusfertőzések, náthák száma ebben az időintervallumban igen gyakori, ezekkel párosulva könnyebben befulladnak és minden „kis” fertőzésre asztmatikus köhögéssel reagálnak.

Egy allergiás szülő gyermekénél 35% az esély arra, hogy nála is kialakuljon a betegség, ha mindkét szülő érintett, ez a szám 80%.

Íme néhány egyszerű és hatásos házi praktika a tünetek enyhítésére, kezelésére:

Sóoldat: Segít megnyugtatni a felső légúti allergiák okozta gyulladásokat azzal, hogy elmossa az irritáló polleneket. Gyógyszertárban is kapható az oldat, de magunk is elkészíthetjük otthonunkban. Egy teáskanál sót keverjünk el fél dl. meleg, desztillált vízzel és adjunk hozzá még egy csipet szódabikarbónát. Egy pipetta segítségével csepegtessük az orrlyukba legalább naponta kétszer.

Tea: Az egyik legjobb módszer a tünetek enyhítésére a borsmenta tea. Gyulladáscsökkentő hatású és enyhe antibakteriális összetevőket is tartalmaz.

Páramentesítés: A poratkák kedvelik a párás környezetet, amely lehetővé teszi szaporodásukat is. Használjunk páramentesítő készüléket vagy légkondicionálót. A páramentesítő segít megelőzni a penészedést is, aminek szintén nagy szerepe van az allergia kialakulásában.

Gőzölés: forraljunk fel néhány pohár vizet és hajoljunk óvatosan fölé úgy, hogy egy törölközővel betakarjuk a fejünket. Maradjunk így 5-10 percig és finoman lélegezzünk. Hatása csodálatos, tisztítja a légutakat és megszabadít az orrjáratokban lévő váladéktól.

Wasabi és torma: hihetetlen, de fogyasztásuk igen kedvező az allergiások számára. Megindítják az orrmelléküregek és a könnycsatornák váladékozását. Ha magában nem akkor szendvicsben vagy salátában is fogyaszthatjuk.

Edzés: nehéz elhinni, hogy a rendszeres edzés javíthat az allergiás tüneteken, pedig igaz. Thai kutatók igazolják, hogy ha napi félórás mérsékelt edzést folytatunk, jóval kevesebb orrdugulást, viszketést és tüsszögést tapasztalhatunk a mindennapokban.

Érdemes odafigyelni a kezdeti tünetekre és időben megtenni a szükséges lépéseket.

A fentieknél egyszerűbb és mesésebb megoldással enyhítenéd az allergiás tüneteket? Akkor majd olvasd el következő cikkünket is, amelyből kiderül, hogy a Bobojca Tündérei milyen meglepetést tartogatnak!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír