A weboldal cookie-t használ, fogadd el a használatát!
Miért válassz minket? - Bankkártyás fizetés - Fizetés utánvéttel - Magyar termék

A babzsák szerű fotelek története

A babzsák szerű fotelek története

Babzsáknak nem csak a hungarocell töltésű gyöngyökkel töltött ülőalkalmatosságot nevezhetjük. Babzsák minden textil alkotás, ami valamilyen apró dologgal töltött. Ez lehet köles, só, lenmag, bab, levél, pelyva, széna, meggymag stb.

Kényelmes ülőalkalmatosság

Már elődeink is a kényelmet kutatták

Elődeink is rendkívül sok módon próbáltak kényelmes fekvő és ülő tárgyat készíteni. Elő sorban az volt a fontos, hogy a fáradt nap után melyet vagy a földeken, vagy a városban töltöttek, kipihenhessék magukat. A hatékony ellazulásnak számos módját találták meg a világban.

 

Az első babzsák?

Történt egyszer –s talán ez volt az első babzsák, hogy egy hatalmas maharadzsa óriási hátfájással küszködött. Nem találta a helyét sehogy sem, egy orvos sem tudott rajta segíteni.

Az első design babzsákfotelek

Ekkor egyik kedvenc ágyasa, látva szenvedését, hirtelen támadt ötlettől vezérelve elkészítette az első babzsákfotel terveit. Textilt varrt össze, és sok-sok meggymaggal töltötték meg. A maharadzsa óriási meggymag babzsák ülőkéje végre tehermentesítette a hátát és a legenda szerint elmúlt a hátfájása is.

A babzsák első, tervezett formája

Ennél azért kézzel foghatóbb történet a babzsák mai formájának kialakulása. Történt ugyanis, hogy három dizájner tervező Piero Gatti (Turin 1940), Cesare Paolini (Genua 1937-1983) és Franco Teodoro (Turin 1939-2005) szerette volna megalkotni a hippi korszakon felnőtt, viszonylag laza és hanyag, ugyanakkor igényes fiatalok legdizájnosabb és legkényelmesebb heverőjét.

Nagyon sok mindennel próbálkoztak, szerették volna, ha a babzsákfotel valamilyen különleges anyaggal lenne töltve. próbálkoztak vízzel, de az túl nehéznek bizonyult. A különféle növényi töltelékek ugyan akkor javítottak a babzsák helyzetén, mégsem voltak tartósak az élősködők miatt. Aztán egy csodaszép napon, rátaláltak az építőiparban használatos habosított hungarocellre, melyet hőszigeteléshez használtak.

Sokáig nem gondolták, hogy akkora nagy sikere lenne, de végül a végleges babzsák alkotást a Zanotta cég, Sacco néven hozta forgalomba.

​Az azóta kisebb hullámvölgyet megélt, ám napjainkra töretlen népszerűségnek örvendő babzsákfotel így elindulhatott világhódító útjára! Olyannyira nagy sikere lett, hogy az első babzsák darabokat a világ nagyvárosaiban, számos múzeumban megtekintheted!

 

A babzsák modern formája Modern babzsákok

Tartalomhoz tartozó címkék: tudástár