A weboldal cookie-t használ, fogadd el a használatát! Cookiek elfogadása
Menü

A hintázás fejlesztő hatásai

A hintázás fejlesztő hatásai

A hintázás gyermekeink egyik kedvenc időtöltése. A játszótérre érkezve is megfigyelhetjük, hogy azt lesik, mikor szabadul fel végre egy hinta, amibe beleülhetnek. Amellett, hogy hatalmas örömöt, felhőtlen kacagást és játékot jelent csemetéink számára, nagyon sok jótékony hatással is bír, amit tudományosan is alátámasztottak a szakemberek.

jótékony hatású hintázás

A magzat már az anyaméhben megtapasztalja ezt az érzést, hiszen kellemes ringatózást érez, ami megnyugtatja őt és tudja, hogy biztonságban van. Ezt bizonyítja az a kísérlet is, amikor egy újszülöttet kellemesen meleg vízben egyenletes mozgással lengetnek, aki egy pillanat alatt megnyugszik az ismerős érzéstől. Nem véletlen, hogy ha világra jön egy kisbaba, a legfőbb biztonságot és megnyugvást jelenti számára, amikor édesanyja karjaiban fekszik, aki kellemes ringatással altatja őt.

kislány palinta hintázás közbenMegfigyelhető, hogy a már ülni, mászni tudó babák is végeznek önálló ringatózó mozgást. A nagyobb gyerekek is minden alkalmatlan tárgyon megpróbálnak hintázni, például egy széken. A ritmikus mozgásnak köszönhetően elmúlnak a félelmek és szorongások, valamint nagyon jó hatással van az egyensúlyérzék fejlődésére. A ritmusérzék kialakulásában is meghatározó szerepe van.

Az „egyszer fenn-egyszer lenn” élménynek köszönhetően a gyermek elsajátítja a téri tájékozódást, emellett testének összes izma fejlődik és megtanulja koordinálni izommunkáját. Gyermekgyógyászok is megfigyelték, hogy legalább napi háromszor fél óra hintáztatás elősegíti a gyermek fejlődését fizikailag és szellemileg is.

Pszichológusok szerint az a gyermek, aki sokat hintázott, sokkal könnyebben tanul meg írni és olvasni, hiszen ez a mozgás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot. Különösen jó eredményt lehet elérni egy figyelemzavarban szenvedő gyermeknél is, mivel a gondolkodási képességekre fejlesztő hatással van. A hintázás mozgásindításból és mozgásmegállításból áll. Minél több mozgásmegállító funkció alakul ki, annál koordináltabb maga a mozgás is.

Előfordulhat, hogy egy gyermek fél a hintától. Ilyen esetben az édesanyja ültesse ölébe és hintázzanak együtt, énekeljenek, mondókázzanak közben és a csemete rá fog jönni, hogy mennyire jó dolog.

Szerencsére ma már nem kell megvárnunk a jó időt, hogy hintázhassunk gyermekeinkkel. Egyre több lehetőség van arra, hogy akár otthonunkban könnyedén felszereljünk egy hintát, ezzel is hozzájárulva az egészséges fejlődéshez és a vidám hétköznapokhoz.

Erre a célra fejlesztette ki a Bobojca műhely is a palinta függőhintát, amiben idáig egyetlen Bobojca manó sem csalódott.

A gyerekek élvezik a hintázást Már kis korban is nyugtató hatása van a lágy hintáztatásnak bobojca palinták

Tartalomhoz tartozó címkék: tudástár

Keresés