A weboldal cookie-t használ, fogadd el a használatát!
Miért válassz minket? - Bankkártyás fizetés - Fizetés utánvéttel - Magyar termék

Mennyire segíti a kisállattartás a kisbabák, kisgyermekek fejlődését?

Állatot tartani jó dolog: oldják a feszültséget, nem leszünk mellettük magányosak, feltétel nélkül szeretjük őket és ők minket, remek játszópajtások és persze mindig ott vannak, ha egy kis ölelgetésre vágynánk. A felnőttekre is jó hatással vannak, de azt sokan nem tudják, hogy a kisgyermekek életében milyen nagy szerepet játszhatnak, legfőképpen a fejlődés során. Lássuk, miben lehetnek kisgyermekünk segítségére a szőrös kispajtások:

Szociális készségek

Megfigyelték, hogy a gyerkőcök könnyebben barátkoznak olyasvalakivel, aki éppen egy szőrpamaccsal játszik. A kisállat egy összekötő híd lehet két gyermek között, egy kis kapu, ami megnyitja a beszélgetést, a játékot. Emellett, pedig a lurkók megtanulhatják, hogyan is bánunk egy állattal, hogyan simogatjuk, hogyan ápoljuk, hogyan beszélünk vele. Fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb találkozzanak és alakítsanak ki kapcsolatot az állatokkal, így elkerülhető a későbbiekben kialakuló fóbia, félelem az állatoktól.

Kisállattartás előnyei gyermekkorban

Érzelmi fejlődés

Ha egy kisgyermek egy házi kedvenc mellett nő fel, megismeri és megérti a felelősség fogalmát, segít kialakítani benne egy képet a felelős állattartásról és arról, milyen is valakit gondozni és felelősnek lenni érte. Érdemes már pár éves kortól bevonni a lurkókat: eleinte még csak az itató feltöltésébe, később már akár a takarításba, sétáltatásba is.

Egészség

Manapság is sokan féltik a gyerekeket az állatoktól, mondván, hogy koszosak és betegségeket terjesztenek. Azonban egy megfelelően ápolt kis kedvenccel és a higiéniai előírások betartásával megelőzhetőek a problémák. Sőt egy tanulmány kimutatta, hogy azok a csöppségek, akik egészen újszülött koruktól kezdve kutya mellett nőttek fel, sokkal kevesebbszer lettek beteg, mint azok a társaik, akik nem találkoztak állatokkal. Emellett a szőrpamacsok segítenek csökkenteni a depresszióra való hajlamot, a magas vérnyomást és még a koleszterinszintet is.

Lelki kötelék

A gyerekek és az álltok között gyakran alakulnak ki különleges kötelékek, nem véletlen, hogy az állatokat terápiás céllal is tartják. A lelkileg sérült gyermekek esetében a terápiás állatok csodát szoktak művelni. A gyermekek megtanulnak újra bízni, megnyugszanak, elmondják a titkaikat az állatoknak, ezáltal pedig egyre nyitottabbak lesznek a világ felé is.

Tanulás, kognitív képességek

Ahogy a kisgyermekek idősödnek, megtalálják kedvenc állatfajtájukat, legyen az kutya, cica, ló vagy egy kis hörcsög. Érdekelni fogja őket az állat, így ez arra ösztönzi őket, hogy olvassanak utána, tanuljanak róla, tudják meg mit szeret és mit nem, és hogy hogyan is kell őt tartani.

 

Az állatok mind jó hatással vannak ránk és gyermekeinkre. Érdemes már egészen kis korban megtanítani apróságainknak a felelős állattartást és a kis pamacsok iránti szeretetet, hiszen 5 jó indokunk is van rá.

A megfelelő állattartáshoz elengedhetetlenek a jó minőségű felszerelések, mely megszépítik és megkönnyítik a választott két-, vagy négylábú életét. Az Állateledelshop a legtöbb otthon tartható állatnak kínál felszereléseket, de akár még lovaknak is talál kiegészítőket. Ki tudjuk emelni a kutyafekhely termékeket, de ha másféle felszerelést választ, azzal is biztosan meg fog elégedni.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír