A weboldal cookie-t használ, fogadd el a használatát!
Miért válassz minket? - Bankkártyás fizetés - Fizetés utánvéttel - Magyar termék

Miért is olyan fontos az anyatejes táplálás?

anyatejes táplálás

Szakértők egyöntetű véleménye szerint az újszülöttek számára kétségtelenül az anyatej a legmegfelelőbb táplálék, amelyre legalább fél éves korig szükségük van. Majd hozzátáplálás mellett, másfél vagy akár két éves korig is javasolt. De mit is tartalmaz az anyatej? Minden megtalálható benne, amire a csecsemők számára szükség van. A fehérjék a savó és a kazein formájában fordulnak elő, a szénhidrát tartalmáról pedig a laktóz gondoskodik. A magas telítetlen zsírsavtartalom pedig rendkívül nagy szerepet tölt be az agy és a látás fejlődésében.

Ezek mellett magas az antitest tartalma is, amely segíti a babák immunrendszerének működését. Szintén jelentős összetevők a nukleotidok, amelyek a testben lévő sejtek egyik alapját képeik, ezáltal erősítik a sejtek aktivitását, így ellenállóbbá válik a fertőzések és egyéb környezeti hatásokkal szemben.

Milyen egyéb előnyei vannak?

  • Ahogyan azt már említettük a legteljesebb táplálékot biztosítja a csecsemők számára, minden olyan tápanyaggal és vitaminnal, amelyek akár egy életen át elkísérik.
  • Immunoglobulin tartalma rendkívül fontos, hogy az elkövetkezendő években minél erősebbé váljon a kicsik immunrendszere.
  • Hőmérséklete megfelelő, hiszen szoptatás alatt közvetlenül az édesanya emlőjéből jut a kicsihez. Természetes a hűtött vagy lefagyasztott anyatej felmelegítésre szorul.
  • Könnyen emészthető.
  • Kedvezően hat az arc-, a fog-, és a beszédfejlődésre az arcizmok erősítésével.
  • Segíti az anya-gyermek kapcsolat megerősödését, növeli a kötődést hozzájárulva a gyermek testi-lelki fejlődéséhez.

Számos előnye miatt érdemes próbálkozni, ha az elején nehezebben is megy a dolog. Sok kismama fél attól, hogy nem lesz elegendő teje, esetleg, hogy nem tudja majd felmérni mennyit is evett a gyerek. Pedig a nyugalom mindennél fontosabb.

Ezért az első szoptatásoknak kiemelkedő szerepük van. Fontos, hogy rögtön a szülés után mellre kerüljön a csöppség. Már az előtej olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik a magzatszurok kiürülését, helyreállítja a babák bélflóráját, ráadásul épp az első, kisebb mennyiségű szoptatások segítenek a tejbelövellésben, a későbbi bőséges adagok érdekében. Így teljesen normális, ha az első 2-3 napban csak kevés teje van a kismamának, hiszen nincs is szükség nagyobb adagokra a babák pici gyomra miatt.

A szoptatás ideje alatt neked is kiemelt figyelemre van szükséged. Kétségtelen, hogy igénybe veszi a szervezeted, ezért rendkívül fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a vitaminpótlás. Hiszen úgy tudod a gyermeked számára a legjobbat biztosítani, ha te egészséges és kiegyensúlyozott vagy.

A minél kényelmesebb és eredményesebb táplálások érdekében ismerd meg szoptatós párnáinkat, amelyek segítenek a tökéletes pozíció megtalálásában, és mindkettőtök számára komfortos etetéseket biztosít.

Szeretnél rólunk többet tudni? Olvass el néhány értékelést:
Tartalomhoz tartozó címkék: tudástár