A weboldal cookie-t használ, fogadd el a használatát!
Miért válassz minket? - Bankkártyás fizetés - Fizetés utánvéttel - Magyar termék

Kánikula – Mire figyeljünk a kritikus időszakban?

Kánikula – Mire figyeljünk a kritikus időszakban?

A nyár sokak kedvence, a rekkenő hőségeket leszámítva, ami rendkívüli módon megviseli a szervezetünket. Ezek a napok különösen veszélyesen lehetnek a babák és kisgyermekek számára.

Fontos, hogy néhány alapvető szabályt figyelembe vegyünk, hogy megóvjuk a kicsiket a káros környezeti hatásoktól. Az egyik legfontosabb szempont, hogy 10 és 16 óra között ne tartózkodjunk velük a szabadban. Ha ezt nem tudjuk elkerülni, keressünk árnyékos helyet, a tűző napnak semmiképp se tegyünk ki őket.

Ahogyan a felnőtteknek, úgy a kicsiknek is jelentős folyadékbevitelre van szükségük. Anyagcseréjük jóval gyorsabb, így az izzadás következtében még nagyobb az esély a kiszáradásra. Ennek elkerülése érdekében a fél éves kor feletti, és a tápszerrel táplált babáknak már babavizet, vagy forralás után visszahűtött vizet is bátran adhatunk.

baba pihen a kánikulában

A megfelelő öltözék kiválasztása rendkívül fontos. Válasszunk világos színeket és minél vékonyabb pamut anyagokat. A meleg ellenére a kissapkákra szükség van, mivel kevés hajuk van és koponyacsontjuk is vékony, védeni kell fejüket a Nap sugaraitól. Ebben az esetben is a világos színek válasszunk.

A legszellősebb öltözékek mellett is előfordulhatnak a melegtől megjelenő kiülések. Ilyenkor jó, ha minél több ideig szabadon hagyjuk a babák bőrét, mivel az izzadságtól nedves ruhák tovább ronthatnak a helyzeten.

Hőség idején nem csak a kinti hőmérsékletre kell odafigyelnünk. Otthonunkban is felszöknek a fokok, melynek hatására a babák alvásrendje felborulhat. A nappali alvások ideje kitolódhat, az éjszakai pedig gyakran nyugtalan lehet, melynek következtében kedélyállapotuk még nyűgösebbé válhat. Ilyenkor nem kell azonnal valamilyen komolyabb problémára gyanakodnunk. De abban az esetben, ha a gyermek napon tartózkodott, melyet követően keserves sírásba kezd, az ételt elutasítja, hányás, hasmenés lép fel nála, minél hamarabb fordulj orvoshoz, hiszen ezek a napszúrás jelei lehetnek.

A lakás megfelelő klímájának érdekében ventillátort vagy légkondicionálót csak mértékkel használjunk. Fontos, hogy ezek működésük alatt ne legyenek a babával egy légtérben. Kerüljünk, hogy a klíma levegője közvetlenül érje őket, mivel kisebb korban nagyon könnyen megfázhatnak a hideg levegőtől.

Figyelnünk kell rá, hogy a lakásban kialakított hőmérséklet maximum 5 fokkal legyen hűvösebb a kintinél. A jelentős különbségek igen megviselik a gyermeki szervezetet. Séta előtt inkább kapcsoljuk ki, hogy a szabadba térve minél kisebb mértékben érezze a megemelkedett fokokat. Hazatérés után, amikor szervezetük már alkalmazkodott a benti viszonyokhoz, néhány fokkal ismét hűthető a lakás.

Legkedvezőbb a késő délutáni, fürdetés előtti séta, szabadban töltött idő, amikor a kinti hőmérséklet elviselhető számukra is. Ilyenkor figyeljük a szúnyogokra, kerüljük a vizes helyeket. A kertben, a közeli parkok csendjében a lurkók fellélegezhetnek, és kellőképp kifáradhatnak a nyugodt alváshoz.

A szabadban töltött időszakra van egy fantasztikus ötletünk, amely a kicsiket és a nagyokat egyaránt ellazítja

Egyedi kialakítású palinta függőhintáink a szabadba könnyen kiakaszthatóak. A legkisebbek számára nyugodt, kényelmes, fekhelyet biztosítanak, ugyanis a hinta alján puha babzsákpárna található, amely antiallergén, és természetes anyagának köszönhetően a nyári melegben is kiválóan szellőzik. A nagyobbaknak játék, olvasás céljára is kiváló. Ők már a hinta mozgáskoordinációt és egyensúlyérzéket javító tulajdonságait is használni tudják.

A tikkasztó napok tehát komoly hatással vannak a gyermekekre, a legfontosabb, hogy figyeljünk oda rájuk, reakcióikra, amellyel üzenni próbálnak, hogy épp szomjasak, melegük van, esetleg álmosak. Reméljük adhattunk pár tanácsot, amelyek segítségével biztonságban tudhatod gyermeked a legmagasabb hőfokok esetén is.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír